ФЕБРУАР У РУСКОМ ДОМУ

Крајем фебруара 2024. године ученици првог (1/4) и другог разреда (2/4 и 2/5) Дванаесте београдске гимназије више пута су посетили Руски центар за науку и културу – Руски дом. Ученици првог разреда у пратњи предметног наставника, а другом разреду се придружила и одељењски старешина 2/4, Слађана Беатовић.

Уз претходни договор са надлежнима у овој установи, била су нам отворена врата простора који је некада био фискултурна сала, затим и балска дворана, склониште током Другог светског рата, а сада је галеријски и простор за разне врсте састанака, окупљања, конференција, прослава. Поред тога, ученици су видели и раскошну концертну салу, у којој наступају српски и руски уметници, али и ученици наших школа на својим традиционалним концертима.

Ученици другог разредапосетили су и богату библиотеку Руског дома, једну од највећих и најстаријих ван граница Русије. То је разумљиво, ако се зна да је Руски дом саграђен 1933. године и представља најстарији Руски центар за науку и културу ван Русије.

А ученици првог разреда посетили су споменик Николају II Романову, последњем руском императору и парк Александров, недалеко од Руског дома. Парк је посвећен чувеном војном хору (под истим називом) који је више пута наступао у Београду.

Мира Симеуновић, професор руског језика

1.03.2024.

<