Select Page

Сусрети и посете

Дворски комплекс на Дедињу

Ученици 1/5 у пратњи одељенског старешине Ивковић Јасмине посетили су Дворски комплекс на Дедињу. Њ.К.В. Принцеза Катарина је поздравила присутне  и упознала их са радом фондације којом руководи, као и хуманитарним активностима саме фондације.У пратњи водича ученици су  обишли  Краљев двор , капелу Светог Андреја, дворски парк са Белим павиљоном, концертном терасом и базеном.  Као једина изворно сачувана владарска резиденција у Србији, Дворски комплекс на Дедињу поседује посебне културне и историјске вредности и представља важно сведочанство развоја српске државности у трајању дужем од једног века.

ЕТВИНИНГ ПОВЕЗУЈЕ

У периоду од 31. маја до 2. јуна 2022. године у нашој школи боравили су ученици и наставнице из школе KEÇİÖREN SOSYAL BILIMLER LISESI из Анкаре. Том приликом, школу је посетио и представник за образовање и културу при амбасади Турске у Београду Др MEHMET YILMAZATA.Поред приредбе, за наше госте организовали смо посете часовима и радионицу “Учимо ћирилицу”, квиз “Потера”, као и обиласке града у пратњи стручног водича, док је ИТ одељење представило своје пројекте из програмирања. Долазак је резултат пријатељства које се развило између наставница из Турске и наших наставница Милене Радовановић (шпански језик) и Љиљане Слијепчевић (немачки језик), које су их упознале захваљујући учешћу у Етвининг пројекту “Безбедан код куће, безбедан на мрежи” ( Safe at home, safe on the web) који је награђен Националном и Европском ознаком квалитета. Наши гости били су веома задовољни свим активностима, а верујемо да ће се сарадња и дружење наставити и у будућности.

Посета Музеју илузија

У петак, 20. маја 2022. године ученици одељења I/9 у оквиру пројектног задатка из математике посетили су Музеј илузија.

Посета Амбасадора Шпаније у Београду, Њ.е.Раул Бартоломе Молина – Дванаестој београдској гимназији

Амбасадор Шпаније у Београду Њ.Е.Раул Бартоломе Молина, посетио је Дванаесту београдску гимназију 1.4.2022. године. Ученицима који уче шпански језик, као други страни језик, одржао је занимљиво предавање о Шпанији, образовном систему и распрострањености шпанског језика. На крају предавања, ученици су постављали питања о култури, обичајима и спорту.

Посета Архитектонском факултету

У склопу сарадње са Архитектонским факултетом ученици наше школе са професорком Марианом Карабаш, имали су прилику да посете отворена врата факултета.

Посета БОСИФЕСТ-у

Интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом БОСИФЕСТ, одржан је  и ове године у Београду од 18. до 20. октобра 2021. године, под слоганом „МОЋ ВИЗУЕЛНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ“. 

Кроз филмове који се приказују на БОСИФЕСТ-у, ученици су имали прилику да се упознају са другачијим културама, обичајима, друштвеним околностима и најразличитијим животним причама. Фестивал промовише Град Београд и Србију кроз богатство различитости. Ученици Дванаесте београдске гимназије са задовољством су подржали пријатеље и овога пута. 

Посета Дечијем одељењу “Чика Јова Змај” – Библиотеке града Београда

У Дечијем одељењу Библиотеке града Београда “Чика Јова Змај” приређен је програм “Упознајте Рубикову коцку”. Програм је организован у сарадњи са Одељењем за културу амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum Beograd. Тема програма је била Рубикова коцка позната и као Магична коцка или Мађарска коцка, механичка 3 Д комбинациона слагалица коју је изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик (мађ. Rubik Erno).

Ове године навршава се четрдесет и пет година од појаве прве Рубикове коцке. Рубикова коцка сматра се једном од  најпродаванијих играчака у свету, јер је до сада продата у више од 300 милиона примерака. Програм који је приређен био је сјајна прилика да се скрене пажња на чињенице о пореклу коцке, али и да се новој генерацији деце и младих представи ова чудесна играчка. Ученици наше школе у пратњи професорке Татјане Хаџипетровић присуствовали  су презентацији и чули бројне занимљивости о самој коцки, погледали филм о професору Рубику, упознали се са низом правила за лакше и брже састављење чувене коцке. 

Посета Аранђеловцу и Тополи

Колектив Дванаесте београдске гимназије, јула месеца 2019. године посетио је Аранђеловац и Тополу и уживао у прелепим винаријама као и знаменитостима ових градова.

Дан дружења – колектив Дванаесте београдске гимназије

Дан релаксације и дружења, колектив Дванаесте београдске гимназије, провео је у јулу месецу 2021.године, обилазећи манастире Фрушке горе, Петроварадинску тврђаву и град рођења прве гимназије у Србији – Сремске Карловце.