Select Page

Сусрети и посете

Посета Музеју Николе Тесле

У пратњи наставнице физике, Светлане Радовић, ученици трећег разреда посетили су у петак, 18. новембра 2022. године Музеј Николе Тесле у Београду. 

ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКАТ МОБИЛНОСТИ КА1  

“Development of Competences for Integrative Teaching/ Learning in Digital Age 

 Challenges of Modern Education

Пет колегиница наше школе су у периоду од 31.октобра до 4. новембра 2022. године учествовале на тренингу у оквиру у Еразмус + пројекта мобилности КА1 који се одржао у Гранади, Шпанија. Колегинице Милена Радовановић, наставница шпанског језика и ЈМК, Љиљана Слијепчевић, наставница немачког језика, Татјана Хаџипетровић, наставница историје, Александра Филиповић, наставница руског језика и ЈМК,  и Санда Баљошевић, наставница математике и програмирања су похађале курс усавршавања у организацији партнера пројекта, Agifodent Association на тему  развијања компетенција интегративне наставе ( CLIL) и употребе дигиталних алата. Тренинг је омогућио колегиницама развијање вештина држања наставе употребом  CLIL методе, као и имплементацију дигиталних алата у процес наставе и учења. У програм активности је била укључена и посета часовима највеће школе у Гранади “Centro Juan XXIII”, где су наше колегинице имале прилику да размене искуства са колегама из Шпаније и да прате њихове часове. Поред предавања и радионица, колегинице су обилазиле културне знаменитости Гранаде упознајући тако њихову културу, традицију и обичаје. 

Посета Институту Сервантес

На позив Амбасаде Мексика ученици одељења 4/6 посетили су Институт Сервантес у пратњи наставнице шпанског језика Милене Радовановић. Олтар мртвих као и обичаје прославе празника у Мексику представила је супруга амбасадора госпођа Еун Хаи Ким на шпанском језику. Ученици су погледали кратак филм о празнику Дан мртвих и имали су прилику да пробају чоколаду и пан де муерто.

Дани Мексика на Филозофском факултету у Новом Саду

На Филозофском факултету у Новом Саду од 1. до 3. новембра обележен је Дан Мртвих уз подршку мексичке заједнице, организације Латинос ен Сербиа, школе шпанског језика Латинос, одсека за италијанске и ибероамеричке студије и Ибероамеричког центра.

У оквиру овог догађаја је изложен Олтар мртвих и одржао се књижевни конкурс Цалавера литерариа у ком су учествовали српски ученици и студенти. Ученица наше школе Ивона Брадашевић ИИИ-4 (ментор наставница шпанског језика Милена Радовановић), као једна од учесница конкурса чији је рад похвалио жири, позвана је да присуствује овом догађају и рецитује своју песму на шпанском језику пред професорима факултета и амбасадором Мексика у Србији Њ.е. Карлосом Феликсом. Честитамо Ивони на још једном успеху!

У контакту  са форензиком

Факултет за физичку хемију, Универзитета у Београду организује, по 13. пут манифестицају Наука око нас из области форензике, за све заинтересоване ученике III и IV разреда.

У оквиру манифестације Наука око нас из области форензике, ученици су присуствовали физичко-хемијским  

лабораториским анализма: Остваљање отисака на меким ткивима и глатким подлогама, детекција крви помоћу флуоросценције. 

Ученици 3/8 у пратњи наставнице физике, Биљане Шестовић.

Посета Сајму књига

Посета ученика и наставница гимназије из Ла Митјана из Каталоније (Шпанија)

У периоду од 11.9. до 17.9. 2022. године, гости XII београдске гимназије били су10 ученика и 3 наставнице из гимназије Ла Митјана из Каталоније (Шпанија). Гимназијалци из Љеиде учествују у Еразмус+ пројекту у вези са темом заштита животне средине “Don’t be a drop in the ocean! Do your bit!”, а наша школа је партнер на овом пројекту који је обухватио часове биологије, географије, српског и шпанског језика, радионице у оквиру еколошке секције, обиласке града Београда и околине (Авала, Царска бара, крстарење Дунавом, Агенција за заштиту животне средине, знаменитости Београда). 

Овом приликом госте је поздравио испред Амбасаде Краљевине Шпаније у Београду аташе за културу Дарио Отеро Кастро, а о нашој школи писале су и новине у Каталонији (у прилогу). 

Све активности и бригу о гостима преузеле су наставница биологије и оснивач еколошке секције Сања Благојевић, наставница географије Бојана Жујовић и наставница шпанског језика и школски координатор за пројекте Милена Радовановић. 

Сарадња са Шпанијом наставља се кроз још један Еразмус пројекат који подразумева мобилност наставног особља XII београдске гимназије. У Гранади у новембру наставници XII београдске гимназије ће похађати курс “Примена интегративне наставе и употреба икт алата”.

Дворски комплекс на Дедињу

Ученици 1/5 у пратњи одељенског старешине Ивковић Јасмине посетили су Дворски комплекс на Дедињу. Њ.К.В. Принцеза Катарина је поздравила присутне  и упознала их са радом фондације којом руководи, као и хуманитарним активностима саме фондације.У пратњи водича ученици су  обишли  Краљев двор , капелу Светог Андреја, дворски парк са Белим павиљоном, концертном терасом и базеном.  Као једина изворно сачувана владарска резиденција у Србији, Дворски комплекс на Дедињу поседује посебне културне и историјске вредности и представља важно сведочанство развоја српске државности у трајању дужем од једног века.

ЕТВИНИНГ ПОВЕЗУЈЕ

У периоду од 31. маја до 2. јуна 2022. године у нашој школи боравили су ученици и наставнице из школе KEÇİÖREN SOSYAL BILIMLER LISESI из Анкаре. Том приликом, школу је посетио и представник за образовање и културу при амбасади Турске у Београду Др MEHMET YILMAZATA.Поред приредбе, за наше госте организовали смо посете часовима и радионицу “Учимо ћирилицу”, квиз “Потера”, као и обиласке града у пратњи стручног водича, док је ИТ одељење представило своје пројекте из програмирања. Долазак је резултат пријатељства које се развило између наставница из Турске и наших наставница Милене Радовановић (шпански језик) и Љиљане Слијепчевић (немачки језик), које су их упознале захваљујући учешћу у Етвининг пројекту “Безбедан код куће, безбедан на мрежи” ( Safe at home, safe on the web) који је награђен Националном и Европском ознаком квалитета. Наши гости били су веома задовољни свим активностима, а верујемо да ће се сарадња и дружење наставити и у будућности.

Посета Музеју илузија

У петак, 20. маја 2022. године ученици одељења I/9 у оквиру пројектног задатка из математике посетили су Музеј илузија.

Посета Амбасадора Шпаније у Београду, Њ.е.Раул Бартоломе Молина – Дванаестој београдској гимназији

Амбасадор Шпаније у Београду Њ.Е.Раул Бартоломе Молина, посетио је Дванаесту београдску гимназију 1.4.2022. године. Ученицима који уче шпански језик, као други страни језик, одржао је занимљиво предавање о Шпанији, образовном систему и распрострањености шпанског језика. На крају предавања, ученици су постављали питања о култури, обичајима и спорту.

Посета Архитектонском факултету

У склопу сарадње са Архитектонским факултетом ученици наше школе са професорком Марианом Карабаш, имали су прилику да посете отворена врата факултета.

Посета БОСИФЕСТ-у

Интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом БОСИФЕСТ, одржан је  и ове године у Београду од 18. до 20. октобра 2021. године, под слоганом „МОЋ ВИЗУЕЛНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ“. 

Кроз филмове који се приказују на БОСИФЕСТ-у, ученици су имали прилику да се упознају са другачијим културама, обичајима, друштвеним околностима и најразличитијим животним причама. Фестивал промовише Град Београд и Србију кроз богатство различитости. Ученици Дванаесте београдске гимназије са задовољством су подржали пријатеље и овога пута. 

Посета Дечијем одељењу “Чика Јова Змај” – Библиотеке града Београда

У Дечијем одељењу Библиотеке града Београда “Чика Јова Змај” приређен је програм “Упознајте Рубикову коцку”. Програм је организован у сарадњи са Одељењем за културу амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum Beograd. Тема програма је била Рубикова коцка позната и као Магична коцка или Мађарска коцка, механичка 3 Д комбинациона слагалица коју је изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик (мађ. Rubik Erno).

Ове године навршава се четрдесет и пет година од појаве прве Рубикове коцке. Рубикова коцка сматра се једном од  најпродаванијих играчака у свету, јер је до сада продата у више од 300 милиона примерака. Програм који је приређен био је сјајна прилика да се скрене пажња на чињенице о пореклу коцке, али и да се новој генерацији деце и младих представи ова чудесна играчка. Ученици наше школе у пратњи професорке Татјане Хаџипетровић присуствовали  су презентацији и чули бројне занимљивости о самој коцки, погледали филм о професору Рубику, упознали се са низом правила за лакше и брже састављење чувене коцке. 

Посета Аранђеловцу и Тополи

Колектив Дванаесте београдске гимназије, јула месеца 2019. године посетио је Аранђеловац и Тополу и уживао у прелепим винаријама као и знаменитостима ових градова.

Дан дружења – колектив Дванаесте београдске гимназије

Дан релаксације и дружења, колектив Дванаесте београдске гимназије, провео је у јулу месецу 2021.године, обилазећи манастире Фрушке горе, Петроварадинску тврђаву и град рођења прве гимназије у Србији – Сремске Карловце.