Select Page

Сусрети и посете

Мај-месец математике 2023.

Ученици одељења II9 су 23.5.2023. посетили изложбу Велики подаци у оквиру
манифестације Мај-месец математике. Изложба је посвећена прикупљању и обради
података као и о улогама вештачке интелигенције, машинског учења и неуронских мрежа
у свету великих података.

Ученици на Форуму у Москви

Ученици наше школе, Матеја Манчић 2/8 и Ивона Илић 4/1 и наставница руског језика Александра Филиповић, вратили су се са Форума “Циклус предавања у част Карлова”, из Москве, са најбољим искуствима. 

Током четири дана, имали су прилике да прошире и допуне своја знања из области дипломатије, међународних односа и сродних дисциплина. 

Посетили су бројне факултете, академије и организације које се тиме баве, где им је био представљен њихов рад и могућности укључивања у различите активности. 

Стекли су додатна знања о културно-историјском наслеђу руске престонице и имали прилику да упознају своје вршњаке из неколико земаља. 

Овом приликом желимо да се захвалимо Амбасади Руске Федерације у Републици Србији, која је ученицима и професорки омогућила путовање у Москву.

Дан поезије у нашој школи

Тим за културну и јавну делатност и Стручно веће страних језика, уз подршку Ђачког парламента,  организовали су приредбу поводом Дана поезије 21.03.

Ученици наше школе рецитовали су поезију на страним језицима које уче у школи, уз пратњу музике. 

Наши гости били су и другари из Прихватилишта за децу Београда, са којима смо се дружили, показали им нашу школу и којима смо овом приликом донирали прикупљену гардеробу у оквиру хуманитарне акције Ђачког парламента. 

Посебно изненађење за све присутне била је и рецитација коју је за све нас извео наставник српског језика и књижевности Зоран Међедовић, уз овације публике.

У нашој школи је, поводом Светског дана поезије, одржано и књижевно вече “Sub specie aeternitatis”, на коме су наши ученици, млади писци, имали прилику да представе своје књижевно стваралаштво.

Књижевно вече су обележиле и разне дискусије на тему књижевности. 

Ученици који су се представили овом приликом су Петар Маловић, Милица Станковић, Андреј Стојановић, Нађа Чејовић и Предраг Вуковић.

Вече су употпуниле рецитације песама Марине Цветајеве, Бранка Миљковића и Јована Дучића у изведби ученика Јоване Даутовић, Огњена Спасојевића и Вукашина Матића. 

Модератор књижевне вечери била је Ивона Илић, сарадница секције Књижевни клуб у чијој је организацији књижевно вече и одржано.

Почела обука из прве помоћи

У сарадњи Црвеног крста Вождовац и Ђачког парламента, данас је у нашој школи почела обука из прве помоћи за први и други разред. 

❤️

Матуранти на предавању поводом Дана матичних ћелија 

Матуранти су, у пратњи наставнице биологије Јасмине Ивковић, присуствовали  предавањима која су одржана у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду, поводом Дана матичних ћелија. 

Посета Економском факултету

Ученици одељења II9 су 1. марта 2023. године посетили Факултет за економију и бизнис-Универзитет у Београду. Учествовали су у решавању студије случаја. Окушали су се у улози менаџера, решили проблем највећег профита у датом задатку и успешно направили математички модел тог проблема.

На изложби Божа Терзића

Ученици 3/8 су у пратњи одељењског старешине Бранке Јемуовић, посетили изложбу вајара Божа Терзића “Сачуване врсте и ново време”. 

У сусрет ФЕСТ- у

Ученици наше школе, матуранти одељења 4/2, посетили су ФЕСТ и гледали са својом професорком српског језика и књижевности, филм Изгубљени транспорт 27.2.2023. У Дванаестој београдској гимназији ваннаставне активности су спој уживања и образовања.

Посета Природњачком музеју

Ученици 2-5 у пратњи одељенског старешине Јасмине Ивковић посетили  су Природњачки музеј и изложбу “Хиландарски медицински кодекс и српска средњовековна медицина“.

65. рођендан Прихватилишта за децу Београда

Прихватилиште за децу Београда  прославило је свој 65. рођендан и на своју прославу позвало бенд “Дванаести (не) оправдани” да свирају за све присутне 🥳🥳🥳

Као што су наши домаћини рекли, на рођендан се зову пријатељи!

Драги слављеници, част нам је што сте нас уврстили међу своје пријатеље и позвали да будемо уз вас на овај важан дан! 

Дванаеста београдска гимназија поносна је на сарадњу коју смо у протеклом периоду остварили, радујући се свему што тек долази. 

🎼 Бенд је наступао у саставу: 

Гитара – Никола Филиповић 1/5 и Данило Мандић 2/8

Певале – Ива Ранђеловић 2/6, Лена Којић 2/8, Сара Мицић 2/8 и Маша Брезјановић 2/8. 

Бенд су пратили директорка школе Гордана Павловић, руководилац Ученичког парламента наставница Мирјана Варничић и руководилац Тима за маркетинг наставница Милена Радовановић. 

Желимо да нагласимо да су сви ученици, наставници, стручни сарадници и запослени у Дванаестој београдској гимназији поносни на пријатељство које градимо! 

Још једном, 

СРЕЋАН РОЂЕНДАН 🥳♥️🍀

Посета биоскопу – филм “Човек по имену Ото”

Ученици 2/5, у пратњи разредног старешине Јасмине Ивковић, и ученици 2/6, у пратњи разредног старешине Мирјане Варничић, посетили су у протеклој недељи биоскоп! 

Ученици оба одељења уживала су у пројекцији филма “Човек по имену Ото”. 

Посета кафићу  и радионици ”Звуци срца” и упознавање са радом хуманитарне организације ”Дечје срце”

25.1.2023. ученици 3-1 су у пратњи наставнице српског језика Гордане Милићевић и одељењског старешине Милотке Молнар Сивч посетили кафић и радионицу ”Звуци срца” како би се упознали са радом хуманитарне организације ”Дечје срце”, организације која има многобројне програме рада са децом са потешкоћама у развоју, од којих су најзначјанији они који се баве њиховим социјалним укључивањем и оспособљавањем за самостални живот.

 У склопу посете, ученицима се обратио директор организације ”Дечје срце” Горан Ројевић и одржао предавање о специфичностима рада са децом са потешкоћама у развоју, вештини комуникације и значају одговорног и проактивног понашања за живот.

У пријатној атмосфери кафића и радионице ”Звуци срца”,  где су уз надзор стручних сарадника радно ангажаване особе са потешкоћама у развоју, ученици су имали прилику да се друже са њима и да им се придруже у изради беџева, украсних шоља, ташни и мајица. Након тога, ученици и наставници су могли  да купе сувенире и тако и непосредно подрже рад удружења.

Током посете исказана је обострана жеља за поновним дружењем али и за унапређењем заједничке сарадње. Због тога је договорено да се организује састанак представника хуманитарне организације ”Дечје срце” са Тимом за инклузију, представницима Ђачког парламента и управом школе ”Дванаесете београдске гимназије”.

Радујемо се наредном сусрету!

Прваци у Руском дому

Ученици 1/5 су, у суботу 17.12. у пратњи одељењског старешине наставнице историје Татјане Хаџипетровић и наставнице руског језика Александре Филиповић, посетили Руски дом. 

Присуствовали су премијери анимираног филма “Суворов. Велико путовање”. Том приликом су обишли и просторије Руског дома и разгледали изложбу слика “Москва – Београд. Путевима пријатељства”, коју чине дела руских и српских аутора.

Предавање о Магелановом путу око света

На позив Амбасаде Краљевине Шпаније у Београду, 15. 12. у Дечјем културном центру у пратњи разредног старешине Милене Радовановић, ученици одељења 2/8 присуствовали су пројекцији филма “Магеланов први круг око света” и интерактивном предавању које је одржао професор историје Марко Пиштало.

Денис Мена одржала предавање о Куби

У петак 9. децембра ученици другог разреда који уче шпански језик, присуствовали су радионици о Куби коју је одржала лекторка Денис Мена из Института Сервантес, на позив наставнице шпанског језика Милене Радовановић. Ученици и ученице имали су прилику да упознају културу и обичаје ове земље, али и да разговарају са изворним говорником о карактеристикама шпанског језика у Шпанији и Латинској Америци, сличностима и разликама.

Хуманитарни концерт у Руском дому

Ученици 2/8 су,  у пратњи наставнице руског језика Александре Филиповић,  08.12.2022. присуствовали концерту под називом  “Мирно небо за дечји осмех” у Руском дому. Они су на концерту хуманитарног карактера слушали руске и српске песме, дела класичне и духовне музике.

Ученици у БДП-у

“Заљубљени Шекспир” у Београдском драмском позоришту

У среду, 7. децембра, ученици 2/1 2/6 и 4/1 су, у пратњи својих одељенских старешина и предметних наставника, уживали у представи “Заљубљени Шекспир” која је на репертоару у Београдском драмском позоришту. 

Прваци у Звездара театру

Одељење 1/1 je 29. новембра, у пратњи одељенског старешине Светлане Радовић и наставнице Слађане Беатовић, уживало у представи “Бајка о позоришту” у Звездара театру. 

Посета ЈДП-у

Ученици одељења 2/5 су 26. новембра, у пратњи одељенског старешине Јасмине Ивковић, посетили Југословенско драмско позориште и уживали у представи “Ујка Вања”, комаду који се сматра једним од Чеховљевих ремек-дела.

Посета Музеју Николе Тесле

У пратњи наставнице физике, Светлане Радовић, ученици трећег разреда посетили су у петак, 18. новембра 2022. године Музеј Николе Тесле у Београду. 

ЕРАЗМУС + ПРОЈЕКАТ МОБИЛНОСТИ КА1  

“Development of Competences for Integrative Teaching/ Learning in Digital Age 

 Challenges of Modern Education

Пет колегиница наше школе су у периоду од 31.октобра до 4. новембра 2022. године учествовале на тренингу у оквиру у Еразмус + пројекта мобилности КА1 који се одржао у Гранади, Шпанија. Колегинице Милена Радовановић, наставница шпанског језика и ЈМК, Љиљана Слијепчевић, наставница немачког језика, Татјана Хаџипетровић, наставница историје, Александра Филиповић, наставница руског језика и ЈМК,  и Санда Баљошевић, наставница математике и програмирања су похађале курс усавршавања у организацији партнера пројекта, Agifodent Association на тему  развијања компетенција интегративне наставе ( CLIL) и употребе дигиталних алата. Тренинг је омогућио колегиницама развијање вештина држања наставе употребом  CLIL методе, као и имплементацију дигиталних алата у процес наставе и учења. У програм активности је била укључена и посета часовима највеће школе у Гранади “Centro Juan XXIII”, где су наше колегинице имале прилику да размене искуства са колегама из Шпаније и да прате њихове часове. Поред предавања и радионица, колегинице су обилазиле културне знаменитости Гранаде упознајући тако њихову културу, традицију и обичаје. 

Посета Институту Сервантес

На позив Амбасаде Мексика ученици одељења 4/6 посетили су Институт Сервантес у пратњи наставнице шпанског језика Милене Радовановић. Олтар мртвих као и обичаје прославе празника у Мексику представила је супруга амбасадора госпођа Еун Хаи Ким на шпанском језику. Ученици су погледали кратак филм о празнику Дан мртвих и имали су прилику да пробају чоколаду и пан де муерто.

Дани Мексика на Филозофском факултету у Новом Саду

На Филозофском факултету у Новом Саду од 1. до 3. новембра обележен је Дан Мртвих уз подршку мексичке заједнице, организације Латинос ен Сербиа, школе шпанског језика Латинос, одсека за италијанске и ибероамеричке студије и Ибероамеричког центра.

У оквиру овог догађаја је изложен Олтар мртвих и одржао се књижевни конкурс Цалавера литерариа у ком су учествовали српски ученици и студенти. Ученица наше школе Ивона Брадашевић ИИИ-4 (ментор наставница шпанског језика Милена Радовановић), као једна од учесница конкурса чији је рад похвалио жири, позвана је да присуствује овом догађају и рецитује своју песму на шпанском језику пред професорима факултета и амбасадором Мексика у Србији Њ.е. Карлосом Феликсом. Честитамо Ивони на још једном успеху!

У контакту  са форензиком

Факултет за физичку хемију, Универзитета у Београду организује, по 13. пут манифестицају Наука око нас из области форензике, за све заинтересоване ученике III и IV разреда.

У оквиру манифестације Наука око нас из области форензике, ученици су присуствовали физичко-хемијским  

лабораториским анализма: Остваљање отисака на меким ткивима и глатким подлогама, детекција крви помоћу флуоросценције. 

Ученици 3/8 у пратњи наставнице физике, Биљане Шестовић.

Посета Сајму књига

Посета ученика и наставница гимназије из Ла Митјана из Каталоније (Шпанија)

У периоду од 11.9. до 17.9. 2022. године, гости XII београдске гимназије били су10 ученика и 3 наставнице из гимназије Ла Митјана из Каталоније (Шпанија). Гимназијалци из Љеиде учествују у Еразмус+ пројекту у вези са темом заштита животне средине “Don’t be a drop in the ocean! Do your bit!”, а наша школа је партнер на овом пројекту који је обухватио часове биологије, географије, српског и шпанског језика, радионице у оквиру еколошке секције, обиласке града Београда и околине (Авала, Царска бара, крстарење Дунавом, Агенција за заштиту животне средине, знаменитости Београда). 

Овом приликом госте је поздравио испред Амбасаде Краљевине Шпаније у Београду аташе за културу Дарио Отеро Кастро, а о нашој школи писале су и новине у Каталонији (у прилогу). 

Све активности и бригу о гостима преузеле су наставница биологије и оснивач еколошке секције Сања Благојевић, наставница географије Бојана Жујовић и наставница шпанског језика и школски координатор за пројекте Милена Радовановић. 

Сарадња са Шпанијом наставља се кроз још један Еразмус пројекат који подразумева мобилност наставног особља XII београдске гимназије. У Гранади у новембру наставници XII београдске гимназије ће похађати курс “Примена интегративне наставе и употреба икт алата”.

Дворски комплекс на Дедињу

Ученици 1/5 у пратњи одељенског старешине Ивковић Јасмине посетили су Дворски комплекс на Дедињу. Њ.К.В. Принцеза Катарина је поздравила присутне  и упознала их са радом фондације којом руководи, као и хуманитарним активностима саме фондације.У пратњи водича ученици су  обишли  Краљев двор , капелу Светог Андреја, дворски парк са Белим павиљоном, концертном терасом и базеном.  Као једина изворно сачувана владарска резиденција у Србији, Дворски комплекс на Дедињу поседује посебне културне и историјске вредности и представља важно сведочанство развоја српске државности у трајању дужем од једног века.

ЕТВИНИНГ ПОВЕЗУЈЕ

У периоду од 31. маја до 2. јуна 2022. године у нашој школи боравили су ученици и наставнице из школе KEÇİÖREN SOSYAL BILIMLER LISESI из Анкаре. Том приликом, школу је посетио и представник за образовање и културу при амбасади Турске у Београду Др MEHMET YILMAZATA.Поред приредбе, за наше госте организовали смо посете часовима и радионицу “Учимо ћирилицу”, квиз “Потера”, као и обиласке града у пратњи стручног водича, док је ИТ одељење представило своје пројекте из програмирања. Долазак је резултат пријатељства које се развило између наставница из Турске и наших наставница Милене Радовановић (шпански језик) и Љиљане Слијепчевић (немачки језик), које су их упознале захваљујући учешћу у Етвининг пројекту “Безбедан код куће, безбедан на мрежи” ( Safe at home, safe on the web) који је награђен Националном и Европском ознаком квалитета. Наши гости били су веома задовољни свим активностима, а верујемо да ће се сарадња и дружење наставити и у будућности.

Посета Музеју илузија

У петак, 20. маја 2022. године ученици одељења I/9 у оквиру пројектног задатка из математике посетили су Музеј илузија.

Посета Амбасадора Шпаније у Београду, Њ.е.Раул Бартоломе Молина – Дванаестој београдској гимназији

Амбасадор Шпаније у Београду Њ.Е.Раул Бартоломе Молина, посетио је Дванаесту београдску гимназију 1.4.2022. године. Ученицима који уче шпански језик, као други страни језик, одржао је занимљиво предавање о Шпанији, образовном систему и распрострањености шпанског језика. На крају предавања, ученици су постављали питања о култури, обичајима и спорту.

Посета Архитектонском факултету

У склопу сарадње са Архитектонским факултетом ученици наше школе са професорком Марианом Карабаш, имали су прилику да посете отворена врата факултета.

Посета БОСИФЕСТ-у

Интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом БОСИФЕСТ, одржан је  и ове године у Београду од 18. до 20. октобра 2021. године, под слоганом „МОЋ ВИЗУЕЛНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ“. 

Кроз филмове који се приказују на БОСИФЕСТ-у, ученици су имали прилику да се упознају са другачијим културама, обичајима, друштвеним околностима и најразличитијим животним причама. Фестивал промовише Град Београд и Србију кроз богатство различитости. Ученици Дванаесте београдске гимназије са задовољством су подржали пријатеље и овога пута. 

Посета Дечијем одељењу “Чика Јова Змај” – Библиотеке града Београда

У Дечијем одељењу Библиотеке града Београда “Чика Јова Змај” приређен је програм “Упознајте Рубикову коцку”. Програм је организован у сарадњи са Одељењем за културу амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum Beograd. Тема програма је била Рубикова коцка позната и као Магична коцка или Мађарска коцка, механичка 3 Д комбинациона слагалица коју је изумео мађарски проналазач и професор архитектуре Ерне Рубик (мађ. Rubik Erno).

Ове године навршава се четрдесет и пет година од појаве прве Рубикове коцке. Рубикова коцка сматра се једном од  најпродаванијих играчака у свету, јер је до сада продата у више од 300 милиона примерака. Програм који је приређен био је сјајна прилика да се скрене пажња на чињенице о пореклу коцке, али и да се новој генерацији деце и младих представи ова чудесна играчка. Ученици наше школе у пратњи професорке Татјане Хаџипетровић присуствовали  су презентацији и чули бројне занимљивости о самој коцки, погледали филм о професору Рубику, упознали се са низом правила за лакше и брже састављење чувене коцке. 

Посета Аранђеловцу и Тополи

Колектив Дванаесте београдске гимназије, јула месеца 2019. године посетио је Аранђеловац и Тополу и уживао у прелепим винаријама као и знаменитостима ових градова.

Дан дружења – колектив Дванаесте београдске гимназије

Дан релаксације и дружења, колектив Дванаесте београдске гимназије, провео је у јулу месецу 2021.године, обилазећи манастире Фрушке горе, Петроварадинску тврђаву и град рођења прве гимназије у Србији – Сремске Карловце.